ECDL

ECDL

ECDL

Šta je ECDL?

Evropska kompjuterska vozačka dozvola je test poznavanja suštinskih IT koncepata, praktičnih veština i sposobnosti, koji potvrđuje da je vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija. Zahvaljujući velikom uspehu koji je ECDL postigao u Evropi, program je proširen na ceo svet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL).

Kako da dobijete diplomu?

Polaganje ispita se obavlja u ovlašćenim ECDL test centrima. Ispitni materijal je identičan u svim zemljama i kreiran je od strane ECDL Fondacije u saradnji sa velikim brojem stručnjaka iz celog sveta.

Današnji razvoj i napredovanje svakog pojedinca u društvu kako ličnog tako i profesionalnog zahteva informatičko obrazovanje. U tom smislu ECDL (European Computer Driving Licence – Evropska kompjuterska vozačka dozvola) program je idealno rašenje za tu vrstu edukacije.

Gimnazija „Crnjanski“ je ovlašćeni TEST CENTAR za ECDL Core (Serial Number ATC0149).

U okviru Obrazovnog sistema „Crnjanski“ možete steći ECDL Start i ECDL Core sersifikat.

Dva predavača i ispitivača u Gimnaziji „Crnjanski“ su sersifikovana od strane ECDL fondacije za sprovođenje nastave i testiranje kandidata.

Testiranje i dobijanje ECDL Start ili ECDL Core sersifikata može se obaviti sa ili bez pohađanja predavanja.

Program je namenjen učenicima završnih godina gimnazija i srednjih škola kao i osobama koje su zaposlene ili traže zaposlenje.

ECDL sersifikat je priznat od Nacionalne službe za zapošljavanje kao dokaz da korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija u svakodnevno radu.

ECDL Start sertifikat

ECDL Start sertifikat stiče kandidat koji je položio 4 modula po izboru. Garantuje da vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i rad u navedenim aplikacijama na sertifikatu.

ECDL Core sertifikat

ECDL Core sertifikat stiče kandidat koji je položio svih 7 modula. Garantuje je da je vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija u svakodnevnom radu.

Ovlašćeni ECDL Core ispitivač

Garantuje da je vlasnik sertifikata kompetentan za sprovođenje testiranja, u ovlašćenom Test centru, kandidata za sticanje ECDL sertifikata.

Razlozi uvođenja i primene ECDL programa u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori 

Ubrzan razvoj informaciono komunikacionih tehnologija i njihov uticaj na sve sfere života, kao i promene koje pruzrokuju na svetskoj ekonomskoj sceni, stvaraju sve zahtevnije uslove okruženja u kome poslujemo.
Uprkos tome, prema podacima Republičkog zvoda za statistiku, čak 56,4% građana nikada nije koristilo Internet, dok 63,3% populacije ne poseduje Internet konekciju. Najveći broj građana se nalazi na pogrešnoj strani digitalne podele i nije u mogućnosti da iskoristi prednosti ICT. Iako se ogromna sredstva ulažu u razvoj infrastrukture digitalni jaz ostaje nepromenjen. Samim tim povraćaj uloženih sredstava je ograničen. Broj izveštaja koji nagoveštavaju neuspeh ICT projekata je sve veći jer korisnici ne poseduju odgovarajuća znanja i veštine.
Ulaganje u ljudski kapital, i podizanje nivoa digitalne pismenosti će nam obezbediti stvaranje informacionog društva u kome će svi koristiti benefite primene ICT.
ECDL kao međunarodno prepoznatljiv standard poznavanja rada na računaru predstavlja kriterijum za ocenjivanje sposobnosti krajnjih korisnika računara.

Log In

Create an account