ECDL

ECDL

ECDL

Šta je ECDL?

Evropska kompjuterska vozačka dozvola je test poznavanja suštinskih IT koncepata, praktičnih veština i sposobnosti, koji potvrđuje da je vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija. Zahvaljujući velikom uspehu koji je ECDL postigao u Evropi, program je proširen na ceo svet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL).

Kako da dobijete diplomu?

Polaganje ispita se obavlja u ovlašćenim ECDL test centrima. Ispitni materijal je identičan u svim zemljama i kreiran je od strane ECDL Fondacije u saradnji sa velikim brojem stručnjaka iz celog sveta.

Današnji razvoj i napredovanje svakog pojedinca u društvu kako ličnog tako i profesionalnog zahteva informatičko obrazovanje. U tom smislu ECDL (European Computer Driving Licence – Evropska kompjuterska vozačka dozvola) program je idealno rašenje za tu vrstu edukacije.

Gimnazija „Crnjanski“ je ovlašćeni TEST CENTAR za ECDL Core (Serial Number ATC0149).

U okviru Obrazovnog sistema „Crnjanski“ možete steći ECDL Start i ECDL Core sersifikat.

Dva predavača i ispitivača u Gimnaziji „Crnjanski“ su sersifikovana od strane ECDL fondacije za sprovođenje nastave i testiranje kandidata.

Testiranje i dobijanje ECDL Start ili ECDL Core sersifikata može se obaviti sa ili bez pohađanja predavanja.

Program je namenjen učenicima završnih godina gimnazija i srednjih škola kao i osobama koje su zaposlene ili traže zaposlenje.

ECDL sersifikat je priznat od Nacionalne službe za zapošljavanje kao dokaz da korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija u svakodnevno radu.

ECDL Start sertifikat

ECDL Start sertifikat stiče kandidat koji je položio 4 modula po izboru. Garantuje da vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i rad u navedenim aplikacijama na sertifikatu.

ECDL Core sertifikat

ECDL Core sertifikat stiče kandidat koji je položio svih 7 modula. Garantuje je da je vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija u svakodnevnom radu.

Ovlašćeni ECDL Core ispitivač

Garantuje da je vlasnik sertifikata kompetentan za sprovođenje testiranja, u ovlašćenom Test centru, kandidata za sticanje ECDL sertifikata.

Razlozi uvođenja i primene ECDL programa u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori 

Ubrzan razvoj informaciono komunikacionih tehnologija i njihov uticaj na sve sfere života, kao i promene koje pruzrokuju na svetskoj ekonomskoj sceni, stvaraju sve zahtevnije uslove okruženja u kome poslujemo.
Uprkos tome, prema podacima Republičkog zvoda za statistiku, čak 56,4% građana nikada nije koristilo Internet, dok 63,3% populacije ne poseduje Internet konekciju. Najveći broj građana se nalazi na pogrešnoj strani digitalne podele i nije u mogućnosti da iskoristi prednosti ICT. Iako se ogromna sredstva ulažu u razvoj infrastrukture digitalni jaz ostaje nepromenjen. Samim tim povraćaj uloženih sredstava je ograničen. Broj izveštaja koji nagoveštavaju neuspeh ICT projekata je sve veći jer korisnici ne poseduju odgovarajuća znanja i veštine.
Ulaganje u ljudski kapital, i podizanje nivoa digitalne pismenosti će nam obezbediti stvaranje informacionog društva u kome će svi koristiti benefite primene ICT.
ECDL kao međunarodno prepoznatljiv standard poznavanja rada na računaru predstavlja kriterijum za ocenjivanje sposobnosti krajnjih korisnika računara.

Log In

Create an account
fake yeezys