Vesti Vesti Vesti

ČUVARKUĆICA

Da li ste ikada čuli za veliku žutu kuću koja se nalazi u Bulevaru Oslobodjenja 219 i zove se Čuvarkućica?
Zove se Čuvarkućica, prihvatilište za decu od 7 do 18 godina. Ovo prihvatilište pruža dom deci bez roditeljskog staranja, koja su zanemarena, žrtve nasilja ili trgovine ljudima i jos mnogo toga. Deca provode vreme u prihvatilištu sve dok njihovi roditelji ne postanu sposobni da brinu o njima, budu dodeljena starateljskim porodicama ili postanu punoletni. Kroz ovu ustanovu, između 400 do 600 maloletnika je došlo da zatraži pomoć, dok ne dođu do stabilnijeg rešenja.
Osnovana je 1958, ali od 1998 se nalazi na trenutnoj lokaciji. Očekuju da će se još jednom preseliti u sepembru ove godine u novu kuću koja ima bolje uslove i pruža više mogućnosti.

Angažovanje naših učenika
Učenici prve godine IBDP programa- Mihaela, Maria, Bogdan, Relja, Dimitrije, Nikola i Andrija, došli su na ideju tokom CAS časa da se svi učenici IB pograma sa nastavnicima udruže i skupe knjige. Prikupljanje knjiga je organizovano 1. Marta u okviru Međunarodnog dana knjige. Knjige su sutradan dostavljene sirotištu.
Celokupna inicijativa, organizacija i realizacija je pokrenuta od strane naših učenika. Oni su izabrali da posete Čuvarkućicu i prepoznali njihovu potrebu za knjigama. Naši učenici su proveli vreme sa decom i zaposlenima u prihvatilištu. Iako se stanje zgrade u kojoj deca žive može poboljšati, deca su ipak uspela da podele radost sa našim đacima.

Nekoliko utisaka naših učenika
Mihaela: „Kada sam ušla, nisam znala šta da očekujem. Bilo nam je neprijatno ali kako je vreme prolazilo, svi smo se sprijateljili.“
Maria: „Deca iz centra su nas srdačno pozdravila i čak nam poklonila njihove knjige.“
Bogdan: „Siguran sam da će se deci dopasti knjige koje smo doneli.“
Relja: „Puno smo pričali i razmenjivali smešne priče, pokazali su nam njihove sobe i dali nam kolačiće.“
Dimitrije: „Smatram da bi svako trebalo da bar jednom učestvuje u jednoj ovakvoj akciji.“

Log In

Create an account
http://www.bestshoesmeme.com/nike-flywire-mens-53862