O nama

O nama

Međunarodna matura u Gimnaziji Crnjanski

O školi

Gimnazija Crnjanski predstavlja jednu od najboljih škola u regionu koja nudi program Međunarodne mature.

IBDP – Šta se krije iza naziva?

Program Međunarodne diplome (IB DP) je osnovan 1968. sa ciljem da omogući đacima koji pohađaju srednju školu u inostranstvu da steknu međunarodnu i međunarodno priznatu diplomu srednje škole koja će ujedno biti i diploma za direktan upis na fakultet. Cilj IB je da učenicima pruži vrednosti i priliku da razviju sposobnost pravilnog rasuđivanja, mudrog odlučivanja i poštovanja drugih u globalnom svetu.
Program Međunarodne diplome potencira akademsko postignuće, kritičko promišljanje, istraživačke sposobnosti kao I rad u zajednici. Ovaj program radi I poznat je svetu već 50 godina, a primenjuje ga oko 3000 škola u preko 140 zemalja širom sveta. Uporedo sa rastom I razvojem programa, rasla je I reputacija programa kao izuzetno kvalitetnog; IBDP sada priznaje skoro svaka zemlja u svetu kao jedan od vrhunskih pred-fakultetskih programa.

Diploma program u Gimnaziji Crnjanski

Gimnazija Crnjanski je prva škola u Srbiji koja je 2006. prošla autorizaciju i dobila licencu da uvede i predaje program Međunarodne Diplome (IBDP).

Shvatili smo i prepoznali značaj i brojne prednosti koje ovaj akademski zahtevan i uravnotežen obrazovni program pruža. Namenjen je učenicima od 16 do 19 godina da ih pripremi za uspeh kako na fakultetu tako i u životu.

Misija & vizija

U Gimnaziji Crnjanski primenjujemo holistički princip nastave koji je usmeren na učenika i ima za cilj razvijanje modela učenja za ceo život.

Želimo da se mladi ljudi razviju u nezavisne mislioce, kao i u brižne građane koji dosledno drže do svojih principa, spremni da odgovore na različite izazove u životu.

U gimnaziji ohrabrujemo otvorenost mišljenja, društvenu odgovornost i osećanje multikulturalnosti kod učenika podstičući ih da sagledaju bogatstvo lokalnih, regionalnih i globalnih kulturnih vrednosti i modela.

Prostor Gimnazije Crnjanski

Gimnazija Crnjanski nalazi se u sopstvenom, odvojenom delu obrazovnog kompleksa koji još uključuje i Osnovnu školu «Miloš Crnjanski» i vrtić.

Prostorije gimnazije nalaze u arhitektonski modernoj, polukružnoj zgradi koja se svojim impresivnim oblikom ističe u okolini. Smeštena na vrhu manjeg brda u tihom stambenom delu grada, gimnazija svojih učenicima pruža prelep panoramski pogled. Školsko dvorište je izuzetno veliko i prostrano, sa velikim travnatim površinama, brižljivo održavanom baštom u prednjem delu, sa terenima za košarku i odbojku i letnjoj baštom školskog kafea – trpezarije.

Na prostoru od 1700 kvadratnih metara nalaze se učionice, laboratorija za prirodne nauke, medija centar, učionica za likovne umetnosti, kabinet za informatiku, biblioteka, nekoliko zbornica, prostor za odmor i opuštanje đaka, kao i svečana sala za projekcije filmova, održavanje pozorišnih predstava i drugih školskih svečanosti. Tu su takođe i velika sala za fizičko, trpezarija sa školskom kuhinjom, kancelarije školskog psihologa, administrativnog osoblja, i kancelarija direktorke škole.

Pored školskih prostorija a u skladu sa ugovorom sa Fizičkim i Hemijskim fakultetom, učenici gimnazije imaju na raspolaganju i laboratorije ovih akademskih ustanova, u okviru kojih mogu da izvode dodatne laboratorijske vežbe, pod nadzorom univerzitetskih profesora i asistenata.

Takođe, Gimnazija Crnjanski ima ugovore sa različitim sportskim i drugim ustanovama u Beogradu koje nude bogat raspon sportskih aktivnosti kao što su: jahanje, plivanje, klizanje, skijanje na vodi, i dr.

Brojke i podaci

Od 2008. godine, kada je prva generacija učenika završila program Međunarodne mature kod nas, u Gimnaziji Crnjanski više od stotinu đaka položilo je Međunarodnu maturu, od čega je većina njih dobila punu diplomu programa, što je Gimnaziju Crnjanski svrstalo u prvih 33% svih škola na svetu koje nude ovaj prestižni program. Neki od naših najboljih đaka ostvarili su vrhunske rezultate upisavši se na neke od najuglednijih univerziteta: Jejl univerzitet, Univerzitet u Londonu, Londonska škola ekonomije i političkih nauka, Kraljica Meri univerzitet, Univerzitet u Redingu, Univerzitet u Batu, Univerzitet na Sorboni. Pored ovih, naši su se učenici upisivali i na brojne druge univerzitete u Evropi i Severnoj Americi: Univerzitet u Tibingenu, Vebster univerzitet, Univerzitet Bokoni, Univerzitet u Mančesteru, Vestminster univerzitet, i dr. Tokom poslednjih deset godina, nekoliko naših đaka ostvarilo je izuzetno visoke rezultate, u rasponu od 40 do 43 poena, čime su zauzeli ugledno mesto među prvih 5% svih učenika Međunarodne mature na svetu.

Školski IB dokumenti preuzmi.

Log In

Create an account