Vesti Vesti Vesti Vesti

KUTAK ZA RODITELJE

Kako objasniti deci novonastalu realnost kada se možda i sami nismo najbolje snašli u njoj?

I mi odrasli smo sada često preplavljeni emocijama, neizvesnošću, teskobom, egzistencijalnim pitanjima…

Iako smo se doskoro žalili na nedostatak vremena za porodicu i decu i osećali krivicu zbog toga, nismo bili spremni da odjednom dobijemo dvadesetčetiri sata?! Treba li ponovo da se osećamo krivima što povremeno poželimo da “pobegnemo”?

Situacija u kojoj se nalazimo jeste realna, ali nije normalna!

Posebno osetljiva na ovakve situacije jesu upravo naša deca. Zato imajmo u vidu da su njihove reakcije najčešće normalan odgovor na nenormalnu situaciju.

Deca su izolovana, manjka im aktivnost, socijalni kontakti, narušena je njihova rutina i osećaj sigurnosti jer su, pred svega ostalog,  neretko izložena i suvišnim ili netačnim informcijama i prenaglašenim osećanjima.

Dok se svi navikavamo na neizbežnost ove situacije, koja nam je svima neprirodna, fokusirajmo se na činjenice, razgovor, poverenje i osećanja u interakciji sa našom decom.

 1. Objasnite deci činjenice ilustrujući ih primerima. “Znaš da je bakama i dekama zabranjen izlazak iz kuće? Jel se sećaš kako je deda Pera bio bolestan kad je bila zima?Kada bi neko ko je sada tako bolestan izašao napolje, ovaj virus mogao bi još više da ga razboli i onda bi on morao u bolnicu. Zato je važno da svi oni ostanu u kućama, a mi ćemo s njima često da razgovaramo preko telefona…”. Na taj način objasnićemo neophodnost izolacije za očuvanje zdravlja i pozvati dete da i samo bude odgovorno, ali i da se oseća korisno.
 2. Na sličan način treba detetu objasniti i važnost pojačanih higijenskih mera zaštite. “Obojite” ruke vodenim bojama, operite ih vodom, a zatim upotrebite sapun da bi dete shvatilo razliku. Brojte zajedno do 20 ili se takmičite ko će bolje da opere ruke.
 3. Upotrebljavajte jezik koji je deci razumljiv. Kod mlađe dece mogu biti korisni i crteži, kako za objašnjavanje tako i za rasterećenje: “Hajde da nacrtamo nešto baki i deki i da im kažemo kako se osećamo?”
 4. Ukažite detetu na organizovanu mrežu podrške ljudi koji rade za nas kako bismo pojačali njegov osećaj sigurnosti(medicinski radnici, vojnici, policajci, nastavnici, vozači, prodavci…)  i pozvati dete da učestvuje zajedno sa nama u pomoći toj mreži: “Mi ćemo im pomoći tako što ćemo slušati uputstva čak i kad nam je to dosadno i neprivlačno, praćemo ruke, učiti, aplaudirati…”
 5. Budući da deca školskog uzrasta imaju nastavu na daljinu nastojte da ostatak dana provode što manje uz TV, tablet, igrice ili telefon.
 6. Budite kreativni i pozovite decu na kreativnost:
  1. uključite ih u kuvanje, dekorisanje i ostale kućne poslove,
  2. posadite biljke na terasi i pratite sa decom njihov razvoj,
  3. napravite kuglanu od plastičnih čaša i loptica,
  4. naučite ih nekoj igri iz vašeg detinjstva,
  5. čitajte sa decom, napravite pozorišnu predstavu, koncert ili takmičenje,
  6. tražite od dece da sami osmisle neku zajedničku porodičnu aktivnost,
 7. Pričajte sa decom o osećanjima, vašim i njihovim, budite iskreni i razložni, sačuvajte smirenost i optimizam. (“Svi se palšimo, ali kao što vidiš, deca su otpornija na ovaj virus, a i jako me obradovalo što su neki već izlečeni i vraćeni svojim kućama iz bolnice”). Izrazite duboko uverenje da će i kod vas biti sve dobro ako se budete pridržavali pravila.
 8. Ukoliko je dete starije ili tinejdžer, takođe mu je potrebna podrška, razgovor, bliskost. Trudite se da uz npr. društvene igre (jamb, monopol…) nenametljivo govorite, tražite njihovo mišljenje, ponudite odgovore, ali i kažete kako se sami osećate i šta bi vama pomoglo.
 9. Trudite se da u svakodnevicu unesete što više zdravog humora, jer je on često rasterećujući za sve ukućane.

I još jednom, ne zaboravite da deca vole red, rutinu i porodične rituale. Napravite dnevne ili nedeljne rasporede, dopunjavajte ih odgovarajućim emotikonima za svaku obavljenu aktivnost. Takmičite se, nagrađujte, maštajte!

Slušajte šta vam dete govori i znaćete kako se oseća!

Vi ste model vašem detetu, a učenje po modelu vrlo je prisutno u formiranju dece. Zato ne zaboravite da se pobrinete i za sebe, da se povremeno osamite, bar na pola sata, da budete proaktivni. Ne zaboravite  da i vas čuva optimizam i bliskost sa vašom porodicom!

Darka Krsmanović,
psihoterapeut

classic-editor-remember:
classic-editor

Log In

Create an account