Vesti Vesti Vesti

POSETA MUZEJU KNJIGA – ADLIGAT

Da li ste čuli za Adligat? Mi nismo, ali smo odlučili da saznamo šta se to krije iza ovog imena. Osmog marta, 2018 godine, mi, učenici IBDP prve godine smo otišli u obilazak ovog divnog muzeja knjiga, koji se nalazi na Banjici u Beogradu.

“Adligat” je neprofitni privatni muzej knjiga. Iako postoji nekoliko generacija unazad, zvanično je osnovan 1882. godine u Vojvodini kao institucija koja se zvala Lazić bitblioteka. Muzej je dom za milione biografskih naslova, dok su mnogi retki. Pored mnogih značajnih knjiga, možete naći knjige od pirinča, svile, kozje kože ili čak izmeta slona.

Poseta Adligatu je nezaboravna avantura za sve nas. Zaista je bilo impresivno pročitati o kolekcijama koje su izložene, ali videti i doživeti sve to na licu mesta je neverotno podsticajno. Svi smo se osećali na isti način. Bili smo oduševljeni I cenili smo to što smo videli neke veoma stare knjige uživo, a takođe i knjige donete iz celog sveta. Bogdan je bio izuzetno uzbuđen videvši rusku literaturu, i kaže: Poseta me je prijatno iznenadila, bilo mi je toplo oko srca dok sam gledao ove stare knjige i njihovu istoriju. Bio sam ponosan da vidim rusku literatura izloženu jer ona  skriva korene i osnove moje kulture.“

Takodje, veoma je impresivno videti knjige iz toliko različitih država na svetu na jednom mestu, kolekcije iz Malezije, Australije, Afrike, Etiopije, Srbije, itd. Dimitrije je, na primer, prokomentarisao: ” Neverovatno je to kako imaju knjige sa mnogih delova sveta. Poseduju čak i knjige koje su donirali strani ambasadori i ministri drugih zemalja.”

Jedno je sigurno: ovo mesto vredi posetiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Log In

Create an account